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The Advisory Committee on Professional Ethics received an inquiry from a lawyer who 

works for a law firm that represented a municipal planning board in lengthy and contentious 

litigation, a portion of which is still pending.  A partner at the firm served as legal counsel for the 

planning board and Inquirer assisted the partner in various aspects of the litigation.  The partner 

retired and the firm no longer serves as counsel for the planning board.  Inquirer asked whether, 

if she leaves her current firm and joins the law firm that represents the adverse party in this 

litigation, there would be any restrictions on her practice or that of her new firm. 

Inquirer presented an analysis under Rule of Professional Conduct 1.11, which provides 

that “a lawyer who formerly has served as a government lawyer or public officer or employee of 

the government shall not represent a private client in connection with a matter: (1) in which the 

lawyer participated personally and substantially as a public officer or employee . . . .”  Paragraph 

(c) of this Rule provides that if a lawyer is disqualified, the law firm may undertake or continue 
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representation if the disqualified lawyer is screened from participation in the matter and the 

government agency is provided written notice.  

The Committee finds that this Rule applies to lawyers employed by the government itself, 

not to lawyers employed by an outside law firm that represents the government.  “The purpose of 

allowing screening in the former-government-lawyer context is to eliminate the disincentive to 

public service that would arise if a lawyer’s subsequent employer were broadly disqualified from 

matters involving the government entity.”  Michels, New Jersey Attorney Ethics, § 22:3-1, p. 584 

(Gann 2017).   “The government has a legitimate need to attract qualified lawyers . . . . The 

provisions for screening and waiver . . . are necessary to prevent the disqualification rule from 

imposing too severe a deterrent against entering public service.”  ABA Model Rules of 

Professional Conduct 1.11, Comment [4]. 

Inquirer did not enter public service; she works at a private law firm that was retained to 

represent the planning board.  Therefore, Rule of Professional Conduct 1.11 does not apply.  

Rather, the proper analysis for this inquiry is under Rules of Professional Conduct 1.9 (former 

client conflicts) and 1.10 (imputing conflicts of one lawyer to the firm). 

Rule of Professional Conduct 1.9 provides: 

(a) A lawyer who has represented a client in a matter shall not thereafter represent 

another client in the same or a substantially related matter in which that client's 

interests are materially adverse to the interests of the former client unless the 

former client gives informed consent confirmed in writing. 

* * * 

Notwithstanding the other provisions of this paragraph, neither consent shall be 

sought from the client nor screening pursuant to RPC 1.10 permitted in any matter 

in which the attorney had sole or primary responsibility for the matter in the 

previous firm. 

* * * 
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(d)  A public entity cannot consent to a representation otherwise prohibited by this 

Rule. 

Rule of Professional Conduct 1.10 provides: 

(a) When lawyers are associated in a firm, none of them shall knowingly 

represent a client when any one of them practicing alone would be prohibited 

from doing so by RPC 1.7 or RPC 1.9, unless the prohibition is based on a 

personal interest of the prohibited lawyer and does not present a significant 

risk of materially limiting the representation of the client by the remaining 

lawyers in the firm. 

 

* * * 

(c) When a lawyer becomes associated with a firm, no lawyer associated in the 

firm shall knowingly represent a person in a matter in which that lawyer is 

disqualified under RPC 1.9 unless: 

(1) the matter does not involve a proceeding in which the personally 

disqualified lawyer had primary responsibility; 

(2) the personally disqualified lawyer is timely screened from any 

participation in the matter and is apportioned no part of the fee therefrom; 

and 

(3) written notice is promptly given to any affected former client to enable it 

to ascertain compliance with the provisions of this Rule. 

 

Inquirer is personally disqualified from representing the party that is adverse to her 

former client but she states that she did not have sole or primary responsibility for the litigation 

involving the planning board; the partner at her firm had such responsibility.  Therefore, the 

strict prohibition against side-switching does not apply to Inquirer’s new law firm.   

Hence, when Inquirer joins the new firm, she is disqualified from representing its client, 

the adverse party to her former client the planning board, in any remaining vestiges of the 

litigation.  RPC 1.9(a).  Further, Rule of Professional Conduct 1.10(c) permits the firm she joins 

to continue to represent the adverse party against the planning board provided Inquirer is 

screened, is apportioned no fee, and the planning board is provided written notice.   


