
APPENDIX C
(Not previously published)

COMMITTEE ON ATTORNEY ADVERTISING
Appointed by the New Jersey Supreme Court

PROPOSED SUPPLEMENT TO OPINION 24
Communicating Expertise and Specialization

In Opinion 24, 5 N.J.L. 2381, 149 N.J.L.J. 1298 (1997),
the Committee held that RPC 7.4 does not prohibit self-
described specialization or expertise. Rather, it is the
communication or suggestion of certification as a specialist
that is governed by the Rule. Consequently, the Committee
concluded that accurate self-described specialization or
expertise, without more, is not per se misleading and, if
true, may be included in advertisements and other related
communications.

On October 7, 1997, approximately one week following the
publication of Opinion 24, the Board on Attorney Certification
(" the Board") submitted a memorandum to the Supreme Court
expressing its belief that the opinion was incorrect and that
the Committee had failed to properly interpret RPCs 7.1 and
7.4, and R. 1:39. According to the Board, the opinion
essentially "usurped" the Court’s ability to regulate this
important aspect of attorney advertising and "indirectly
encourag[ed] malpractice."  Among other things, the Board was
concerned that enabling non-certified attorneys to designate
themselves as "experts" or "specialists" in areas of practice
for which certifications exist would substantially undermine
the purposes of attorney certification and might likely defeat
the program itself. Additionally, the public would have no way
of distinguishing between the self-proclaimed expert and a
certified specialist through advertising alone. The Board
concluded its remarks by seeking reversal of the Opinion
"[b]ecause of the effect that Opinion 24 will have on the
certification program, because the Opinion misinterprets and
misapplies the provisions of RPCs 7.1 and 7.4, and because the
Court has already preempted the field of certification under
Rule 1:39 et seq."

On October 27, 1997, the Supreme Court issued an Order
staying the operation of Opinion 24 pending the further review
of the Court. The Court also formally asked the Committee to
reconsider its opinion after consulting with the Board on
Attorney Certification. Pending further Order of the Court,
Opinion 7, 127 N.J.L.J. 753 (1991), was to remain controlling
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on the subject of communicating specialization and expertise
in a field of practice.

Pursuant to the Court’s Order, the Committee met with the
Board on December 17, 1997.  The Committee also invited the
Board to submit additional written comments, which were
received on March 9, 1998. Having had an opportunity to
consider the Board’s concerns and conduct additional research,
the Committee has decided to modify its prior opinion.

As originally adopted in 1984, RPC 7.4 provided:
A lawyer may communicate the fact that

the lawyer does or does not practice in
particular fields of law. However, when the
Supreme Court has designated areas of
specialty certification, only those
attorneys so certified may advertise that
they are specialists in or limit their
practice to those areas. Uncertified
attorneys may nevertheless list these areas
as among the areas in which they practice.

The Rule did not expressly prohibit communication of
specialization in a field of law in which the Supreme Court
had not established a certification program. Rather, it
provided that "when the Supreme Court has designated areas of
specialty certification, only those attorneys so certified may
advertise that they are specialists in or limit their practice
to those particular areas.

RPC 7.4 was amended in 1993 in response to the United
States Supreme Court’s decision in Peel v. Illinois Attorney
Registration and Disciplinary Commission, 496 U.S. 91 (1990).
In Peel, the Supreme Court made it clear that states could
not, consistent with the First Amendment, categorically
prohibit lawyers from advertising their certifications as
specialists by bona fide organizations. Although the Justices
were divided in their approaches to the subject, with no one
view commanding a majority, one of several things that unified
a majority of the Court was that its chief concern about any
advertising claim is whether it is inherently false or
misleading. If it is not, then it cannot be banned outright.
If it is potentially misleading, then those concerns must be
addressed in much less restrictive ways. Among other things,
disclaimers were suggested as a possible alternative to a
categorical prohibition.

Although the original Rule appeared, on its face, to be
consistent with Peel, RPC 7.4(a), was amended in 1993 to
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incorporate the United States Supreme Court’s disclaimer
suggestion. The Rule currently reads as follows:

(a) A lawyer may communicate the fact
that the lawyer does or does not practice
in particular fields of law. A lawyer may
not, however, state or imply that the
lawyer has been recognized or certified as
a specialist in a particular field of law
except as provided in paragraph (b) of this
Rule.

(b) A lawyer may communicate that the
lawyer has been certified as a specialist
or certified in a field of practice only
when the communication is not false or
misleading, states the name of the
certifying organization, and states that
the certification has been granted by the
Supreme Court of New Jersey or by an
organization that has been approved by the
American Bar Association. If the
certification has been granted by an
organization that has not been approved, or
has been denied approval, by the Supreme
Court of New Jersey or the American Bar
Association, the absence or denial of such
approval shall be clearly identified in
each such communication by the lawyer.

The current difference of opinion between the Committee and
the Board may, in part, be ascribed to the second sentence in
paragraph (a) of the Rule. Does it prohibit a lawyer from
communicating specialization unless the lawyer is recognized
or certified as a specialist, or does it prohibit a lawyer
from stating or implying that the lawyer has been recognized
or certified as a specialist in a particular field of law
unless the lawyer has, in fact, been so certified? Or, has
been advanced by some, is this a distinction without a
difference?

Our version of the Rule is remarkably similar to Model
Rule of Professional Conduct 7.4, which provides that

A lawyer may communicate the fact that the
lawyer does or does not practice in
particular fields of law. A lawyer shall
not state or imply that the lawyer has been
recognized or certified as a specialist in
a particular field of law except as
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follows:
...
...
(c) [for jurisdictions where there is a
regulatory authority granting certification
or approving organizations that grant
certification] a lawyer may communicate the
fact that the lawyer has been certified as
a specialist in a field of law by a named
organization or authority  but only if:

(1) such certification is granted by
the appropriate regulatory authority or by
an organization which has been approved by
the appropriate regulatory authority to
grant such certification; or

(2) such certification is granted by
an organization that has not yet been
approved by, or has been denied the
approval available from, the appropriate
regulatory authority, and the absence or
denial of approval is clearly stated in the
communication, and in any advertising
subject to Rule 7.2, such statement appears
in the same sentence that communicates the
certification.

Given the similarity between the two Rules, the American
Bar Association’s official Comments to Model Rule 7.4 provide
substantial guidance in addressing the current dispute. The
Comments, in pertinent part, provide:

[1]  This Rule permits a lawyer to
indicate areas of practice in
communications about the lawyer’s services.
If a lawyer practices only in certain
fields, or will not accept matters in a
specified field or fields, the lawyer is
permitted to so indicate. The lawyer is
generally permitted to state that the
lawyer is a "specialist," practices a
"specialty," or "specializes in" particular
fields, but such communications are subject
to the "false and misleading" standard
applied in Rule 7.1 to communications
concerning a lawyer’s services.

[2]  However, a lawyer may not
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communicate that the lawyer has been
recognized or certified as a specialist in
a particular field of law, except as
provided by this Rule... .

[3]  Paragraph (c) provides for
certification as a specialist in a field of
law when a state authorizes an appropriate
regulatory authority to grant such
certification or when the state grants
other organizations the right to grant
certification. Certification procedures
imply that an objective entity has
recognized a lawyer’s higher degree of
specialized ability than is suggested by
general licensure to practice law. Those
objective entities may be expected to apply
standards of competence, experience and
knowledge to insure that a lawyer’s
recognition as a specialist is meaningful
and reliable. In order to insure that
consumers can obtain access to useful
information about an organization granting
certification, the name of the certifying
organization or agency must be included in
any communication regarding the
certification. [Emphasis supplied].

The ABA’s Comments to the Model Rule make it abundantly clear
that, subject to the limitations of RPC 7.1(a) that it not be
false or misleading, a general communication of specialization
was clearly contemplated by the drafters of the Rule and
should be permitted.

In Opinion 24, supra, 5 N.J.L. 2381, 149 N.J.L.J. 1298,
the Committee found that terms such as "specialist" and
"specialization" connote devotion to or concentration in a
particular branch of study or research and,  if true, are not
inherently misleading. Thus, their use, if accurate, is not
and should not be prohibited under RPC 7.1(a)(1) or (3). The
Committee believed that should the use of either of these
terms be challenged, the burden of demonstrating the accuracy
of the description should fall on the attorney making the
claim.

However, "recognized" and "recognition," or "certified"
and "certification," the Committee found,  "attempt to suggest
the recognition and certification of self-described
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specialization ... by a qualified independent authority."
Opinion 24, supra, 5 N.J.L. 2381, 149 N.J.L.J. 1298. The terms
inherently suggest something more than "devotion to a
particular occupation or branch of study or research." Id.
Certification procedures imply that an objective entity has
independently recognized a lawyer’s greater degree of
specialized knowledge and ability and help raise the
consumer’s expectations. The Committee, therefore, concluded
that attorneys should not be permitted to communicate
certification or recognition unless they have, in fact, been
certified or recognized. RPC 7.4.

The Committee’s overall approach to this issue remains
unchanged. Nevertheless, discourse with, and consideration of
the written comments submitted by, the Board on Attorney
Certification have convinced the Committee that communication
of specialization, without more, may be potentially
misleading. 

As the United States Supreme Court held in Peel v.
Attorney Illinois Attorney Registration and Disciplinary
Commission, supra, 496 U.S. 91, if a statement is potentially
misleading, that concern must be addressed in ways much less
restrictive than an outright ban. Among other things, a
disclaimer was suggested as a possible alternative to a
categorical prohibition.

The United States Supreme Court in Peel and the American
Bar Association in Model Rule 7.4, have held and acknowledged,
respectively, that an outright ban of potentially misleading
statements is unconstitutional. A state must instead find
other less restrictive means to address the problem.
Therefore, instead of prohibiting lawyers from communicating
certification as a specialist by a bona fide certifying
organization other than the state or one authorized  by the
state to grant certification, the ABA and the New Jersey
Supreme Court have accepted the United States Supreme Court’s
suggestion and opted  to require lawyers certified by such
certifying organizations to include disclaimers with any such
communications of certification or recognition.

Similarly, self-described certification ought not be
banned outright. Rather, it should instead be limited by or
made subject to less restrictive means designed to reduce the
risk of misleading the public. Therefore, the Committee would
recommend that RPC 7.4 be revised to permit, but restrict,
self-described specialization. Although the task of formally
revising the Rule will ultimately lie with the Professional
Responsibility Rules Committee, this Committee would suggest
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the following revision:
RPC 7.4 Communication of Fields of Practice
and Certification

(a) A lawyer may communicate the fact
that the lawyer does or  does not practice
in particular fields of law. A lawyer may
not, however, state or imply that the
lawyer specializes or has been recognized
or certified as a specialist in a
particular field of law except as provided
in paragraphs (b) and (c) of this Rule.

(b) A lawyer may communicate that the
lawyer is a specialist, practices a
specialty, or specializes in a particular
field of practice only when the
communication is not false or misleading
and clearly states that the lawyer has not
been certified as a specialist by the
Supreme Court of New Jersey or by a
certifying organization in each such
communication by the lawyer.

(c) A lawyer may communicate that the
lawyer has been certified as a specialist
or certified in a field of practice only
when the communication is not false or
misleading, states the name of the
certifying organization, and states that
the certification has been granted by the
Supreme Court of New Jersey or by an
organization that has been approved by the
American Bar Association. If the
certification has been granted by an
organization that has not been approved, or
has been denied approval, by the Supreme
Court of New Jersey or the American Bar
Association, the absence or denial of such
approval shall be clearly identified in
each such communication by the lawyer.

The Committee believes that such a revision of RPC 7.4 will
balance lawyers’ First Amendment Rights and the State’s
interest in protecting the public from false or misleading
advertising.

* * *


